الفبای تغذیه
ساعت ٩:٠٢ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٧/۱٢/۱٤   کلمات کلیدی:

قبل از غذا، سالاد بخوریم یا بعد آن؟ زمان غذا خوردن آب بخوریم، یا نخوریم؟ مصرف میوه پس از صرف غذا، به هضم غذا کمک می‌کند یا عکس آن، باعث سوء‌هاضمه می‌شود؟ پرسش‌هایی از این دست، سال‌هاست که در میان مردم وجود دارند و تا امروز هم برای خیلی از آنها جواب دقیق، روشن و فراگیری پیدا نشده، البته نه برای همه. خیلی از این پرسش‌ها هستند که پاسخ علمی برای آنها وجود دارد، اما خیلی‌ها همچنان همان جواب‌های غیرعلمی غلط را در ذهن دارند. این در حالی است که باورهای نادرست و دانش ناکافی از غذاها که برخی نیز به باورهای اجتماعی تبدیل شده و به دنبال آن موجب تغییر رژیم غذایی افراد شده است می‌تواند خطرهایی را برای سلامتی افراد ایجاد کند. قند موجب ابتلا به دیابت می‌شود



قند موجب ابتلا به دیابت می‌شود: یکی از رایج‌ترین باورهای غلط تغذیه‌ای این است که مردم فکر می‌کنند خوردن قند موجب ابتلا به دیابت می‌شود. اگر شما دیابت ندارید، مصرف قند و شکر به تنهایی باعث دیابت نمی‌شود بلکه یک رژیم غذایی پرکالری، داشتن اضافه وزن و زندگی کم‌تحرک از جمله عوامل مهمی است که در بروز دیابت نوع دوم نقش دارد. بنابراین اگر شما بیماری قند دارید مقدار شکر و کربوهیدارت خوراکی خود را با کمک یک کارشناس تغذیه بررسی کنید و مقدار قند خونتان را کنترل کنید.

نوشیدن چای: چای دارای تانن است و باعث جلوگیری از جذب آهن می‌شود. بهتر است خانم‌ها و کودکان، تا دو ساعت پس از صرف غذا، چای ننوشند. البته مصرف آن بلافاصله بعد از غذا، در آقایان که عمدتا آهن خون آنها زیاد است، مشکلی ایجاد نمی‌کند.

محکم بستن کمربند: بستن کمربند در حین صرف غذا و پس از آن باعث می‌شود گردش خون با مشکل انجام شود؛ البته این هشدار شامل حال تمام افراد نمی‌شود، چرا که‌متخصصان تغذیه به برخی مراجعان خود توصیه می‌کنند قبل از غذا ، برای کم‌خوری ، کمربند خود را محکم‌کنند.

استحمام: تحقیقات نشان داده است رفتن به حمام با معده پر، باعث ایجاد استرس و اختلالاتی در خون‌رسانی به قلب و مغز می‌‌شود.

تمام چربی‌ها مضر هستند: تصور این‌ که تمام چربی‌ها مضر هستند از جمله باورهای غلط تغذیه‌ای است، در حالی که بدن همه ما به چربی‌ها احتیاج دارد. چربی‌ها به جذب مواد غذایی، انتقال سیستم‌های عصبی و حفظ غشای سلولی کمک می‌کند. البته اینها فقط بخشی از کار چربی‌ها هستند. در واقع تمام چربی‌ها یکسان نیستند، بعضی از چربی‌ها به سلامت ما کمک می‌کنند در حالی که بعضی دیگر خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند. اما وقتی که چربی‌ها بیشتر از مقدار مورد نیاز مصرف شوند موجب اضافه وزن، ناراحتی قلبی و برخی انواع سرطان‌ها می‌شوند. بهترین روش این است که در رژیم خود چربی‌های خوب و غیراشباع مثل روغن‌های مایع و دانه‌های روغنی را جایگزین چربی‌های بد مثل چربی‌های اشباع و ترانس مثل روغن جامد و هیدروژنه کنیم.

با مصرف نکردن کربوهیدرات‌ها وزن کاهش می‌یابد! این هم از تصورات غلط است که افراد فکر می‌کنند با نخوردن نان و برنج وزن کاهش می‌یابد. این در حالی است که اصلی‌ترین پیام بیشتر رژیم‌های کم کربوهیدارات این است که کربوهیدارت‌ها باعث تولید انسولین و قند می‌شوند که در نتیجه به اضافه وزن منجر می‌شود بنابراین با کم خوردن کربوهیدارت‌ها وزنمان را از دست می‌دهیم.

اما در همین حال کارشناسان تغذیه معتقدند این یک باور غلط تغذیه است زیرا خیلی از رژیم‌های کم کربوهیدارت به اندازه کافی کربوهیدارت ندارند که بتوانند احتیاج روزمره بدن را تامین کنند بنابراین بدن ما برای تامین انرژی اقدام به سوزاندن کربوهیدارت‌های ذخیره شده (گلیکوژن) می‌کنند.

حقیقت این است که در کنار از دست دادن آب بدن، این رژیم‌ها که کم کربوهیدارت هستند اغلب کالری محدود دارند. به اعتقاد کارشناسان بدن یک فرد معمولی روزانه به 2000 تا 2200 واحد کالری نیاز دارد که در یک رژیم طبیعی 60 تا 70 درصد این مقدار باید از طریق کربوهیدارت‌ها مثل نان، برنج و سیب‌زمینی تامین شود، 20 تا 30 درصد نیز از طریق چربی‌ها و 10 تا 15 درصد بقیه هم از پروتئین‌ها تامین شود.

لذا افرادی که کربوهیدارت‌ها را از رژیم غذایی‌شان حذف و یا کم می‌کنند موجب می‌شود خیلی از مواد مغذی مورد نیاز بدن که از همین طریق جذب می‌شود از غذای آنان حذف شود و سلامت آنان با مشکل روبه‌رو شود. بنابراین بیشتر از 500 واحد کالری در روز نباید از رژیم غذایی کم شود. در واقع بهتر است افراد تعادل و تنوع را در رژیم غذایی خود حفظ کنند و از همه نوع مواد غذایی استفاده کنند، اما متعادل بخورند.

گوشت قرمز برای سلامتی مضر است: اغلب می‌شنویم که افراد می‌گویند گوشت قرمز نمی‌خورند. بعضی مطالعات نشان می‌دهد مصرف گوشت قرمز به دلیل وجود چربی‌های اشباع موجود در آن به ناراحتی‌های قلبی منجر می‌شود، اما در حقیقت حتی گوشت مرغ با پوست چرب نیز ممکن است به همان میزان گوشت گوساله و گوسفند چربی‌های اشباع داشته باشد. به اعتقاد کارشناسان تغذیه  این که به طور کلی گوشت قرمز برای سلامت شما مضر است یک باور غلط تغذیه‌ای است. آنها توصیه می‌کنند به جای این‌ که گوشت قرمز را به طور کامل حذف کنید قسمت‌های کم‌چرب مانند مغز ران، ران و راسته را مصرف کنید.

نوشیدن آب: نوشیدن آب بلافاصله پس از صرف غذا، موجب رقیق شدن شیره معده می‌شود و اثر آنزیم‌های هضمی را به تعویق می‌اندازد؛ به این ترتیب در هضم غذا اختلال ایجاد می‌شود. بنابراین بهتر است مصرف آب، هنگام غذا به حداقل برسد و این عمل یک تا 2 ساعت قبل و یا بعد از صرف غذا انجام شود. گفتن این نکته هم ضروری است که نوشیدن آب قبل از غذا، باعث تحریک اشتها می‌شود.

پیاده‌روی آهسته: حرکت و تغذیه مناسب دو روی سکه هستند؛ حرکت، قبل از غذا اشتهاآور است و حرکت آهسته، چند دقیقه پس از صرف غذا، باعث سهولت عمل معده می‌شود؛ به طوری که احساس سنگینی و حتی اشکال در تنفس ناشی از سنگینی معده را از بین می‌برد. همچنین پیاده‌روی به خصوص به خانم‌هایی که دردهای استخوانی در ناحیه پا دارند و یا از پوکی استخوان در هراس‌ هستند توصیه می‌شود.

خوردن میوه بعد از غذا: با توجه به این که بعد از غذا خوردن، معده پر و سنگین است، خوردن میوه به این سنگینی دامن می‌زند و در عمل هضم، مشکل ایجاد می‌کند و بهتر است یک تا دو ساعت پس از صرف غذا باشد. البته برخی افراد، به علت حساسیت نداشتن گیرنده‌های انسولین، پرخوری یا تحریک‌پذیری پانکراس، بعد از خوردن غذا تمایل به مصرف ماده شیرین دارند، که تنها به این افراد توصیه می‌شود بعد از صرف غذا، به جای مصرف شیرینی، مربا و... از میوه استفاده کنند.

در ضمن خوردن میوه و یا ساندویچ‌های سبک، به مقدار کم در میان وعده‌ها، باعث کاهش ولع افراد برای وعده بعد می‌شود، از افت فشار خون و خستگی زودهنگام، جلوگیری می‌کند و به این ترتیب قدرت فکر و کار را افزایش می‌دهد و از رفتارهای تنش‌زای فرد با دیگران جلوگیری می‌شود.

 

شلغم، تقویت کننده حافظه‌

یکی از سبزیجاتی که در فصل زمستان کاربرد فراوانی دارد شلغم است. شلغم و یا همان برشاد واژه‌ای عربی است که در بعضی از کتب به جای برشاد، بوشاد نوشته‌اند که اعراب آن را معرب کرده و شلجم و سلجم گفته‌اند، ولی در زبان عربی به آن لفت می‌گویند. در قدیم گیاه‌شناسان شلغم را جزو هویج‌ها می‌دانستند، به همین جهت در لغت‌نامه‌های قدیمی در بیان خواص شلغم می‌نویسند «هویجی است که آن را در آش‌ها می‌ریزند».

خواص معجزه‌آسای شلغم‌

شلغم دارای 8 درصد مواد نشاسته‌ای است بعلاوه مقداری هم سلولز دارد. از این رو است که مصرف آن شخص را سیر می‌کند و نیروی لازم را به او می‌دهد، ولی باعث چاقی نمی‌شود و برای مبتلایان به مرض قند (دیابت)، ضرر ندارد، بلکه با داشتن مواد مفید دیگر به درمان آن نیز کمک می‌کند.

ترکیبات موجود در شلغم برای اعصاب و مغزمفید بوده و موجب تقویت حافظه می‌شود و به اعصاب نیرو می‌بخشد. شلغم دارای ویتامین‌های آ، ب، پ، ث و املاحی مانند فسفر، کلسیم، گوگرد، منیزیم و ید است. همچنین در آن آرسنیک و روبیدیم وجود دارد و تنها گیاه خوراکی است این دو عنصر مفید را یکجا داراست. روبیدیم از عناصر مفیدی است که اگر در هر گیاه پیدا شود آن را مفید کرده و اثر مواد و عناصر شفابخش آن را چندین برابر می‌کند و نیز به علت وجود آرسنیک خوردن آن از سخت‌ترین امراض یعنی جزام نیز جلوگیری می‌کند.

شلغم و مقابله با جزام‌

بیماری جزام یک بیماری قدیمی است که عامل آن فقر و بدبختی و فقدان عوامل غذایی است و موقعی این مرض و میکروب سر سخت آن مسری می‌شود که شخص دچار کمبود عواملی مانند آرسنیک و گوگرد باشد و در غیر این صورت قابل سرایت نیست، علاوه بر ویتامین‌ها و مواد سودمندی که در بالا به آنها اشاره کردیم شلغم دارای یک ترکیب آنتی ویروس و آنتی باکتریالی است که بسیاری از میکروب‌ها و ویروس‌ها را از بین می‌برد. براساس همین اصل است که گفته می‌شود شلغم زکام و سرماخوردگی را معالجه کرده و از ابتلا به آن جلوگیری می‌کند. شلغم خلط آور و درمان کننده سرفه، مخصوصا سرفه‌های خشک است و برای مداوای آنژین، تنگی نفس و سیاه سرفه مفید است.

پیشگیری از امراض پوستی‌

غذاهایی که با شلغم طبخ می‌شوند مدتی در برابر میکروب‌های هوا و فساد در امان هستند. شلغم باعث پیشگیری از امراض پوستی می‌شود و همچنین باعث تقویت قوه بینایی شده و از شب‌کوری جلوگیری می‌کند. شستشوی پوست با آب جوشانده شلغم جهت رفع ترک‌های پوست و شقاق، نقرس و خارش مفید است. این توصیه ما را جدی بگیرید: در فصل زمستان تا می‌توانید شلغم نوش جان کنید و تمام سال از منافع آن بهره‌مند شوید.

 

 ماکارونی همیشه چاق‌کننده نیست‌

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به داشتن رژیم غذایی سالم علاقه‌مندید می‌دانید که کربوهیدرات‌ها مهمترین بخش تولیدکننده انرژی در رژیم غذایی روزانه ما هستند. همه ما برای زنده‌ماندن و شرایط مناسب بدنی به کربوهیدرات نیاز داریم. البته نیاز ورزشکاران به کربوهیدرات، به‌علت داشتن فعالیت‌های بدنی، بسیار پراهمیت‌تر است، زیرا سوخت مورد نیاز عضلات در حین ورزش، از کربوهیدرات‌های ذخیره شده در بدن که بصورت گلیکوژن است، حاصل می‌شود.

بعلاوه حتما می‌دانید که ماکارونی از بلغور گندم سخت تهیه می‌شود که از منابع غنی کربوهیدرات‌ها محسوب می‌شود و ارزش تغذیه‌ای نزدیک به آرد دارد. ماکارونی‌ها به صورت پخته مصرف می‌شوند که در این حالت حدود سه برابر وزنشان آب جذب کرده و تقریبا ارزش تغذیه‌ای سیب‌زمینی بدون ویتامینث را پیدا می‌کنند. به هرحال آنچه باید بدانید آن‌که مصرف مخلوطی از هیدرات‌های کربن و رعایت تنوع در مصرف انواع هیدرات‌های کربن که در ماکارونی، نان، برنج سبوس‌دار و... به وفور یافت می‌شود به شما توصیه می‌شود.

منابع کربوهیدرات را بشناسید

در واقع عمده منابع کربوهیدرات‌ها را انواع رشته‌ها، ماکارونی و برنج شامل می‌شود که دارای مقدار زیادی کربوهیدرات‌های نشاسته‌دار است و مهمترین تامین‌کننده انرژی بدن بشمار می‌رود.. به جز سیب‌زمینی بقیه زیرمجموعه‌های این گروه از طریق کاشت دانه تولید می‌شوند. مانند گندم، چاودار (گندم سیاه)، ذرت، برنج و جو. سیب‌زمینی و غلات که بسیار مغذی و سیرکننده هستند.

برنج سفید، نان سفید، غلات مخلوط با شکر و ماکارونی و رشته‌هایی که از آرد سفید تهیه می‌شوند نمونه کربوهیدرات‌های تصفیه شده است. در عین حال کربوهیدرات‌های تصفیه نشده، آن دسته از غلات و حبوبات را شامل می‌شود که سبوس آنها جدا نشده و دارای فیبر بیشتری هستند و احساس سیری را در بدن به مدت طولانی‌تری حفظ می‌کنند.

مصرف ماکارونی موجب چاقی نمی‌شود

آیا می دانید مقدار انرژی مورد نیاز یک فرد معمولی و کم‌تحرک بین 1500 تا 2500 کیلو کالری است که با مصرف 200 گرم ماکارونی پخته حدود 250 کیلو کالری دریافت خواهد شد. جالب است بدانید مصرف ماکارونی بر عکس مواد قندی ساده موجب اضافه دریافت انرژی و در نتیجه چاقی نمی‌شود. به‌علاوه در دانه گندم کمتر از یک درصد چربی وجود دارد، به همین ترتیب در ماکارونی که بخشی از سبوس آن حذف شده نیز حدود نیم درصد چربی وجود دارد که البته این چربی برای تامین نیاز بدن به اسیدهای چرب ضروری کافی نیست، ولی خوشبختانه در ایجاد چاقی و اضافه وزن به‌هیچ‌وجه نقشی ندارد. از سوی دیگر همه افراد روزانه به 10 الی 15 میلی گرم آهن مخلوط نیاز دارند که با مصرف یک وعده ماکارونی یا لازانیا حدود یک پنجم یا یک هفتم این نیاز تامین می‌شود.

 

طول عمر با رژیم غذایی مناسب

در همه قرون انسان به دنبال افزایش طول عمر خود بوده، برای رسیدن به این منظور ازهیچ راهی کوتاهی نکرده و تقریباً همه روش‌ها را آزموده است. ولی تنها چیزی که بیش از همه توانسته او را به هدفش نزدیک کند، رژیم غذایی سالم است. تجربه و علم نشان داده است داشتن یک رژیم غذایی سالم و بهداشتی می‌تواند باعث جسم و روانی سالم شود.

مکروبیوتیک دیدگاهی فلسفی به زندگی است که سلامتی جسم و روح را به دنبال دارد. این علم توسط فیلسوفی ژاپنی در دهه 1930 پدید آمد. او به دنبال ترکیب طب و باور سنتی با آموزه‌های مسیح و جنبه‌هایی از طب غربی بود. در مکروبیوتیک اعتقاد بر این است در بدن انسان دو نیروی متضاد و مکمل یین و یانگ وجود دارند که تمام اجزای زندگی و جهان را توصیف می‌کنند. تعادل جهان درغذا نهفته است و در واقع غذا محور زندگی است و باید با دقت آن را انتخاب کنیم.

مکروبیوتیک نوین از قرن 19 شکل گرفت. یک پزشک ژاپنی ارتش که دانش آموخته غرب بود، پس از ناامیدی از درمان غیر مؤثر دارویی استفاده شده روی بیماری‌اش، روشی ابداع کرد که از طریق غذا بیماری‌ها را درمان می‌کرد و با موفقیت چشمگیری روبه‌رو شد.

چه بخوریم، چه نخوریم

رژیم مکروبیوتیک نوعی رژیم گیاهی است که شامل استفاده از 50‌‌درصد دانه‌های غلات، 20 تا 30 درصد سبزیجات، مقادیرکمی سوپ، دانه‌های گیاهی و گیاهان دریایی، گوشت سفید، ماهی ومیوه در مقادیر محدود می‌شود. سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، بادنجان، فلفل، مارچوبه، اسفناج، چغندر، کدو سبز، چای، قهوه و گوشت قرمز از این رژیم حذف شده‌اند. در واقع در این رژیم از غذای تازه استفاده می‌شود و از مصرف هرگونه غذای آماده و کنسرو شده و خشک و از خوردن مایعات زیاد همراه غذا خودداری می‌کنند.

پیروان این رژیم به استفاده ازهوای تازه، ورزش کردن وپوشیدن لباس نخی تأکید دارند و درمقابل ازتماشای تلویزیون وانجام مدیتیشن اجتناب می‌کنند. خوردن غذاهای متنوع و مناسب به تعادل و هماهنگی بدن کمک می‌کند. بنابراین انتخاب غذای مناسب به متغیرهایی چون سلامت فردی، سن، جنس، مکان جغرافیایی، فعالیت جسمانی، سابقه خانوادگی و فصل بستگی دارد. پیروان این روش معتقدند سبب همه دردها و بیماری‌ها، نبود تعادل یین و یانگ در بدن است و این نوع رژیم تغذیه‌ای به برقراری این تعادل کمک می‌کند.

مقدار غذاهای گوناگون طبق حالات متفاوت سلامت، آب و هوا و فعالیت فیزیکی تعیین می‌شوند. مکروبیوتیک رژیمی بسیار کم کالری است و در صورت استفاده در کودکان و زنان باردار، به‌‌‌سبب کمبود ویتامین‌هایB ،C و آهن، باید حتماً ازمکمل‌ها استفاده شود. همچنین ممکن است باعث کاهش وزن شدید شود که می‌تواند خطرناک باشد.

حبوبات و سبزیجات نقش اساسی در رژیم مکروبیوتیک ایفا می‌کنند. اما اگر این رژیم تنها به مصرف حبوبات و دانه‌های گیاهی محدود شود، به دلیل کمبود‌های شدید موادمغذی خطرناک خواهد بود و امروزه دیگر از این نوع مکروبیوتیک استفاده نمی‌شود. عوارض جانبی که ممکن است دربرخی رژیم‌های سخت مکروبیوتیک مشاهده شود، کمبود پروتئین، کمبود ویتامین‌های D ،  B12 ، آهن و کلسیم خواهد بود.

همان طور که اشاره شد، این کمبود در کودکان و زنان باردار خطرناک است. مکروبیوتیک دردرمان برخی سرطان‌ها نیزمؤثر است ولی در افراد مبتلا به سرطانی که کاهش وزن شدید دارند خطر دوچندان دارد. البته عوارض جانبی که اشاره شد، بسته به هرفرد و مدت زمان استفاده ازاین رژیم تفاوت دارد و ممکن است حتی هیچ عوارض جانبی‌ای مشاهده نشود.

برای استفاده هر چه بهتر از این رژیم درمانی مکروبیوتیک حتما با متخصص این علم مشورت کنید تا غذای مورد نیاز بدن شما را با توجه به وضعیت جسمانی و شرایط و نیازهای شما مشخص کند. مکروبیوتیک روشی است که از طریق آن انسان می‌تواند به آرزوی دیرینه خود یعنی عمر طولانی دست یابد وهمان گونه که به اثبات رسیده است، افرادی که از این طب مکمل بهره می‌برند نسبت به سایر افراد میانگین عمر بالاتری دارند.

 

غذاهای دریایی منبعی غنی از پروتئین‌

آیا تا به حال به خواص دارویی و بی‌نظیر ماهی فکر کرده‌اید؟ بله، دارویی! در واقع خوردن ماهی درحکم یک داروست. همه ما می‌دانیم که غذاهای دریایی منبع سرشاری از پروتئین‌ها هستند که یکی از اینها ماهی است؛ حال بیائیم ببینیم که ساختمان پروتئین چگونه است.

در حقیقت کلمه protein از ریشه لغت یونانی primary یا اول گرفته شده است. از طرفی بدن ما انسان‌ها بدون پروتئین نمی‌تواند رشد یا کار کند. از آنجایی که بدن انسان فقط قادر به ساختن 12 نوع اسید آمینه از بیست و دو نوع اسید ضروری است، بقیه باید از طریق خوردن غذا فراهم شود. به هر حال، امروزه در رژیم غذایی ما پروتئین به مقدار کافی دریافت نمی‌شود تا ساخت و بازسازی سلول و سلامت پوست انجام شود.

متاسفانه تاثیر کمبود پروتئین ابتدا در صورت آشکار می‌شود که به صورت بافتی شل و خمیری مانند است. علامت مشخصه آن برجسته شدن استخوان گونه و بزرگ نمایی استخوان فک است که به طور کامل تیره رنگ خواهند شد. وقتی ذخیره پروتئین بدن خالی شود بدن مجبور است از خود تغذیه کند. این امر سبب از بین رفتن ماهیچه‌ها و بافت سلولی می‌شود.

چرا باید ماهی بخوریم؟

از میان تمام غذاهایی که شما را جوان نگه می‌دارند ماهی در درجه اول قرار دارد. انواع ماهی،منبع پروتئین مطلوب و آسان هضم با چربی اشباع نشده هستند. آنچه که ماهی را از دیگر منابع عالی پروتئین متمایز می‌سازد، نوع چربی و اسیدهای چرب آن است که هر دو، اثرات ضد التهابی قوی دارند. غذاهای دریایی بسیار مغذی هستند.

یعنی آنها حاوی مقدار زیادی پروتئین، ویتامین و مواد معدنی بدون میزان بالایی از چربی اشباع شده و کالری هستند. غذاهای دریایی منبع فوق‌العاده‌ای از پروتئین مرغوب که حاوی تمام اسیدآمینه‌های مورد نیاز بدن است، هستند. این پروتئین به دلیل آسان هضم بودن، غذایی کامل و مقوی برای تمام سنین است.

غذاهایی که چربی کمی دارند

غذاها ی دریایی حاوی مقدار کمی چربی هستند. این چربی در واقع چربی مفید است. اکثر گونه‌های ماهی و صدف داران کمتراز 5 درصد چربی دارند. حتی ماهی‌های پر چربی نیز کمتر از 15 درصد چربی دارند که این مقدار بسیار کمتر از چربی موجود در گوشت قرمز است.

غذاهای دریایی از نظر چربی‌های اشباع شده میزان کمتری نسبت به دیگر منابع پروتئین دارند. با جانشین کردن ماهی به جای گوشت قرمز در بعضی از غذاها، می‌توانید میزان کل چربی و چربی‌های اشباع شده خود را پایین بیاورید. غذاهای دریایی معمولا میزان اسید پائینی دارند. اکثر انواع ماهی حاوی مقدار سدیم کمی حدود 60 تا 100 میلی در هر گرم هستند.